Ételallergiások közétkeztetése is megoldható

Pásztor Bálint cukorbeteg.A kecskeméti iskolai menzákon négyféle diétás menüt tálalnak az egyedi étkezési igényű gyerekek ebédasztalára.
Első körben a cukorbetegség és a lisztérzékenység jut az ember eszébe, amikor speciális diétáról van szó. De ott van a még tejérzékenység, sőt, újabban egyre többen allergiások az élelmiszerben lévő tartósítószerre, mesterséges anyagokra.
Korábban általános megoldás volt, hogy a diétára szoruló gyerek elemózsiáját az anyukák készítették, amit ebédkor felmelegítettek az iskola menzáján. Ezt váltotta ki a kecskeméti közétkeztetésre létrejött konzorcium, amely vállalta, hogy dietetikus segítségével diétás menüket főz az általános iskolák tanulóinak.

– A szülőknek nagy segítség, az egyedi főzést felvállaló konyhának mindez nagy feladat – mutat rá Braunitzer Ferenczné Zsóka dietetikus, aki összeállítja a diétások étrendjét, és folyamatosan képzi a konyhai dolgozókat. – Az allergiás gyerekek száma évről-évre nő. Már az óvodás gyerekek körében is jelen van a túlsúlyosság, ami később nagy eséllyel vezethet cukorbetegséghez. Akinél pedig valamilyen ételallergiát diagnosztizálnak, ott nincs mese, különösen oda kell figyelni az orvos által előírt étrend betartására.

A város több általános- és középiskolájába mi főzzük a speciális étrendű ebédeket.
Két éve még napi 20-30 diétás adagot főztünk, idén már 100-120 adagra kapunk rendelést. A közétkeztetési konzorcium pályázatában mi vállaltuk, hogy a város összes általános iskoláját ellátjuk diétás ebéddel. Négyféle menü készül: cukorbetegeknek, tej-, tojás- és lisztérzékenyeknek. Nagy kihívás volt szakembert találni a feladatra, hiszen még csak mostanság indul dietetikus képzés hazánkban. A másik kemény dió a minőségi alapanyagok beszerzése. A nagy beszállítóktól például nem kapunk kukorica- vagy rizslisztet, ezt külön kell beszerezni.

Azok a gyerekek, aki érzékenyek az ételízesítőre, fűszerkeverékre, nem kaphatnak mirelit zöldségből készült levest, ebédjük kizárólag friss alapanyagokból készül. Aki a tojásra érzékeny, annak csak speciális tészta lehet a levesbetét, aki a tartósítószerre érzékeny, az nem kaphat befőttet. És amikor minden szempontot figyelembe véve elkészülnek az ételek, nagyon oda kell figyelni az adagolásra is. Minden gyerek ételesén fel van tüntetve saját neve és diétatípusa. Ebbe kerül az egyénre szabott ebéd, amit az iskolákban külön melegítenek, és az adott kisgyereknek tálalnak. Tévedésnek helye nincs, mivel komoly következményekkel járhat akár csak egy leves elcserélése is.

Hozzászólások lezárva.